Tickets
Back to overview
  • 99
  • Tijmen Govaerts, Ina Geerts, Julia Brown, Line Pillet, Greet Verstraete
  • Belgium
  • drama
  • Dutch

De vierde langspeler van Patrice Toye (‘Little Black Spiders’) gaat door merg en been. Gebaseerd op het bekroonde boek van Inge Schilperoord.

Jonathan, een zachtaardige jongeman, wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn moeder die in een klein huis bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen.
 

Patrice Toye brengt het aartsmoeilijke thema op een heel genuanceerde en sfeervolle manier. De jonge Tijmen Govaerts zet deze evenwichtsoefening prachtig verder. Het resultaat is een beklijvende film die aanzet tot een diepzinnig gesprek.

These films will also interest you

La Vérité

tragikomedie drama komedie familie

Gouden Palm winnaar en festival lieveling Hirokazu Koreeda (‘Shoplifters’, ‘Like Father, Like Son’) maakt zijn internationaal debuut met deze super-vermakelijke en typisch Franse film.  

 

Fabienne is een Franse filmster. Ze heerst over mannen die van haar houden en haar mateloos bewonderen. Wanneer ze haar memoires publiceert, komt haar dochter Lumir terug uit New York, samen met haar acterende echtgenoot en hun jonge dochter. De familie-reünie draait al snel uit op een vaak even bittere als hilarische confrontatie: onverbloemde waarheden worden verteld, rekeningen vereffend, bekentenissen afgedwongen. Zal de onverbrekelijke moeder-dochter-band alsnog leiden tot een verzoening? Een ongegeneerd ontspannende film waarin iconen van vroeger (Catherine Deneuve) en nu (Juliette Binoche, Ethan Hawke) elkaar de loef afsteken.

La Vérité

2 Mar 17:15
8 Mar 19:30
10 Mar 17:00
17 Mar 20:00
Show all

Matthias & Maxime

drama

Matthias en Maxime, jeugd/boezemvrienden, zijn beiden eind de twintig. Ze zijn volop hun plek in de wereld aan het zoeken. Matthias twijfelt of hij de juiste beslissingen heeft gemaakt tot hiertoe. Hij bouwt nochtans aan een gerespecteerde carrière en heeft een stabiele relatie. Maxime, vertolkt door regisseur Xavier Dolan zelf, heeft steeds een problematische thuissituatie gekend. Hij wil zich storten op een nieuwe avontuur in Australië en de dagelijkse sleur ontvluchten.

Als vriendendienst stemmen ze in om te acteren in een film/schoolproject. Wanneer ze tijdens de opnames moeten kussen, maakt dit allerlei onontgonnen emoties los die hun vriendschap in gevaar brengt. In zijn achtste langspeelfilm werpt Dolan een unieke blik op het universele thema van liefde en vriendschap. 

 

Matthias & Maxime

2 Mar 20:00
7 Mar 20:00
16 Mar 20:00
24 Mar 20:00
Show all

A Hidden Life

drama

“wie beschikt over het sterkste hart? De meeloper, die luistert naar de marsorders van de grote leiders? Of diegene die zich verzet tegen de dood van het licht?”

Visionair schrijver-regisseur Terrence Malick maakt eindelijk zijn rentree door de grote poort met een brandend actueel verzet tegen de tergende opmars van het populisme. Hoewel Malick garant staat voor visueel verbluffende cinema, rijdt hij zich de laatste jaren wat stuk op zwakke verhaallijnen. Die tijden zijn officieel voorbij. In ‘A Hidden Life’ klikt hij zich stevig vast in de pedalen en rijdt hij ‘en dansant’ de Oostenrijkse Alpen op! Daar bijt hij zich vast in het wiel van Franz Jägerstätter, een Oostenrijkse boer die, zelfs tijdens de oorlogsjaren, weigerde trouw te zweren aan Hitler. Jägerstätters stille verzet leverde hem een zaligverklaring op, en ons een prachtig boeket van menselijke emoties waar een halve fles Jägermeister niet aan kan tippen. Na bijna drie uur baden in de grote emoties en levensvragen die ons allen bezig houden, kan je enkel concluderen dat Malick een geschenk van bovenaf vlees heeft gemaakt. Amen.

A Hidden Life

3 Mar 16:45
7 Mar 16:45
10 Mar 19:00
15 Mar 19:15
Show all

System Crasher

drama

Berlinale 2019: Zilveren Beer

Benni is een negenjarige wildebras die een trauma opliep tijdens haar jeugd. Op heden uit zich dit in paniekaanvallen en fel agressief gedrag waarin ze een gevaar is voor zichzelf en anderen. Haar moeder is ten einde raad en de sociale dienst wordt ingeschakeld om Benni in een pleeggezin te plaatsen. Ettelijke ziekenhuisbezoeken en pleeggezinnen later begint de realiteit bij de maatschappelijk werkster (mevr. Bafané) binnen te sijpelen: er is geen plek in deze wereld voor het kind. Ze legt haar laatste hoop in Micha, een opvoeder die Benni naar school moet begeleiden. Het klikt tussen de twee. Benni wordt zelfs uitgenodigd op de familie-uitstap van Micha in het bos en het kind bloeit volledig open. Is dit de doorbraak waar het sociale systeem zat te hopen?

System Crasher

6 Mar 17:45
14 Mar 17:00
23 Mar 20:00
Show all

True History of The Kelly Gang

drama geschiedenis misdaad

De Australische outlaw Ned Kelly werd in 1880 geëxecuteerd. Hij was toen 25. Dit gefictionaliseerde portret van zijn leven is zowel bikkelhard als genuanceerd.

We zien de beruchte bandiet steeds opnieuw in de clinch gaan met de Britse autoriteiten. Hoewel de bankovervallen en achtervolgingen aan bod komen, behandelt de film veeleer de machtsrelaties en de historische ongrijpbaarheid van de figuur Ned Kelly. Was hij een antikoloniale Robin Hood die zich afzette tegen Britse onderdrukkers, een anarchist in een jurk of simpelweg een gewelddadige crimineel? Alle facetten komen naar voren in George MacKays vertolking, die constant uit zijn pezige lichaam lijkt te exploderen.

 

Justin Kurzel ziet grotendeels een oorzaak in Kelly's disfunctionele jeugd: de mistroostige vroege tienerjaren, vol problematisch moederschap en giftige mannelijkheid, stellen dat zijn daden evenwel aan nurture als nature te wijten zijn. 

 

True History of The Kelly Gang

14 Mar 20:00
17 Mar 17:45
22 Mar 19:30
28 Mar 20:00
Show all

Beanpole

drama

Cannes 2019: FIPRESCI-prijs, Un Certain Regard (Beste Regie)


Na de Tweede Wereldoorlog is Leningrad verwoest. De oorlog mag dan voorbij zijn, maar zowel de stad als haar bewoners liggen in puin, en de winter komt eraan. In dat puin proberen twee jonge vrouwen te overleven. De boomlange Ija werkt als verpleegster in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen, en zorgt daar voor het zoontje van haar vriendin Masja. Als Masja terugkeert van het front, moeten ze samen oude en nieuwe trauma's het hoofd bieden.

Na met zijn overdonderende debuut ‘Tesnota’ een open wond in hedendaags Rusland te hebben blootgelegd, duikt wonderkind Kantemir Balagov met deze tweede speelfilm in het traumatische verleden van zijn land. Deels geïnspireerd door het boek ‘De oorlog heeft geen vrouwengezicht’ van Svetlana Alexijevitsj vertelt hij een verhaal over twee van de ongeveer één miljoen vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten in het Rode Leger, maar vervolgens uit de geschiedenis werden geschreven.

 

Beanpole

20 Mar 20:00
23 Mar 17:15
30 Mar 20:00
Show all

Monos

thriller drama avontuur

Film Fest Gent 2019: Beste Muziek; London Film Festival 2019: Best Film; Sundance Film Festival 2019: World Cinema Dramatic Special Jury Award
 

Acht tieners op een woeste hoogvlakte in Colombia. Ze dragen klinkende namen als Wolf, Smurf, Rambo en Lady. Het zijn ‘monos’ -commando’s- die boven op een berg paramilitaire training krijgen. Van hun fanatieke commandant krijgen ze een nieuw bevel. Naast het bewaken van de krijgsgevangenen, moeten ze ook de koe Shakira gaan verzorgen. Bij deze schijnbaar simpele opdracht loopt het mis. De jolige sfeer waarin gelachen en gestoeid werd met elkaar, slaat om en het wordt menens. Machtsspelletjes, pesterijen en samenzweringen steken de kop op.

 

‘Monos’ is een avontuur waarin je overweldigd wordt door de weelderige natuur, rauwe emoties en beklijvende sound design. Een genadeloos, wild verhaal over leiderschap en overlevingsdrang. Deze mix tussen ‘Apocalypse Now’ en ‘Lord Of The Flies’ bezorgt je een overweldigende kijkervaring. 

Monos

27 Mar 20:00
30 Mar 17:15
21 Apr 20:00
Show all

Corpus Christi

drama komedie

De beste Poolse film van het jaar won internationaal reeds 29 awards en was tevens genomineerd voor de Oscar van de Beste Niet-Engelstalige Film. 

De twintigjarige jeugddelinquent Daniel droomt van een carrière als priester. Maar met zijn strafblad maakt hij geen kans. De samenleving heeft hem, als jonge crimineel, sowieso al gediskwalificeerd. Wanneer hij tijdens een werkuitsap  per abuis wordt aanzien als de nieuwe lokale priester grijpt hij zijn kans. Als geestelijke betreedt Daniel, aanvankelijk huiverig, de kansel. Tot hij ontdekt dat hij charismatisch is en werkelijk iets kan betekenen voor deze geloofsgemeenschap die worstelt met een trauma. Steeds zelfverzekerder wordend, besluit deze kersverse, ‘onorthodoxe’ priester de dorpelingen te helpen. Ondertussen worstelt Daniel heimelijk met eigen demonen en vreest hij dat zijn gewelddadige verleden hem alsnog zal inhalen.

 

Corpus Christi

20 Apr 20:00
21 Apr 17:45
24 Apr 20:00
Show all

The Painted Bird

drama geschiedenis

Deze controversiële film is niet voor de gevoelige kijkers. Echter, wie zich laat meeglijden in het verhaal zal een catharsis ervaren die nog lang zal nazinderen.

De film volgt de reis van een jongen, die door zijn vervolgde ouders toevertrouwd werd aan een oudere pleegmoeder. De oude vrouw sterft snel en de jongen is alleen, dwalend door het platteland, van dorp naar boerderij. Terwijl hij worstelt om te overleven, wordt hij geconfronteerd met buitengewone brutaliteiten aangericht door de onwetende, bijgelovige boeren en is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de efficiënte, meedogenloze soldaten, zowel Russische als Duitse. Wanneer de oorlog eindigt, is hij voor altijd veranderd. Gebaseerd op de veelgeprezen roman van Jerzy Kosinski. Een meticuleus 35 mm zwart-wit evocatie van wild, primitief Oost-Europa aan het einde van WOII.

 


“Stellan Skarsgård, Harvey Keitel and Udo Kier star in this phantasmagorical horror about eastern Europe that saw half the Venice audience walk out. I couldn’t look away” (Xan Brooks - THE GUARDIAN)

The Painted Bird

25 Apr 16:15
27 Apr 19:15
Show all