TIFF selecteert 'Julie zwijgt'

'Julie zwijgt', het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, zal zijn Noord-Amerikaanse première beleven op het Toronto International Film Festival (TIFF, 5-15 september). Twee coproducties met Vlaanderen gaan daarnaast in wereldpremière op TIFF: 'Mr. K' van Tallulah H. Schwab en 'Une part manquante' van Guillaume Senez.

Julie zwijgt

Het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl ging in mei in wereldpremière als onderdeel van de Semaine de la Critique in Cannes en viel er maar liefst drie keer in de prijzen. Nadien was de film o.a. ook te zien op het Filmfestival van Karlovy Vary en op het Poolse New Horizons Festival.

'Julie zwijgt' gaat over een jonge belofte bij een tennisclub wiens leven volledig in het teken staat van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.

Het titelpersonage wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Ruth Becquart schreef het scenario samen met Leonardo van Dijl. Achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis, monteur Bert Jacobs en componist Caroline Shaw mee. 

De productie is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede, in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst en het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures. De Japanse toptennisser Naomi Osaka is met haar productiemaatschappij Hana Kuma aan boord als executive producer.

Paradiso Films zal 'Julie zwijgt' in de zalen brengen in de Benelux, de Franse distributeur is jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film.

'Julie zwijgt' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Verder kreeg de productie ook steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.

Coproducties met Vlaanderen

Twee coproducties met Vlaanderen zullen in Toronto hun wereldpremière beleven.

'Mr. K' van Tallulah H. Schwab, een Nederlands-Belgisch-Noorse coproductie, is geselecteerd voor de Platform-competitie van TIFF. De film gaat over een rondreizende goochelaar die in een Kafkaiaanse nachtmerrie terechtkomt wanneer hij de uitgang van het hotel waar hij overnachtte niet kan vinden. 

Mr K.

Het Gentse productiehuis A Private View is bij de productie van 'Mr. K' betrokken als Vlaamse partner en zowel voor als achter de schermen werkte Vlaams talent mee aan de film, met o.a. belangrijke bijrollen voor Barbara Sarafian en Sam Louwyck.

In dezelfde sectie als 'Julie zwijgt' is ook 'Une part manquante' van Guillaume Senez te zien. 'Une part manquante' speelt zich af in Tokyo, waar een vader hopeloos op zoek is naar zijn dochter Lily. De productie is een samenwerking tussen Frankrijk en België, met Savage Film als Vlaamse coproducent. 

'Mr. K' en 'Une part manquante' kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister van Economie en minister van Cultuur, in Mr. K.

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)