Amenra gekozen als beste Belgische score voor Koen Mortiers 'Skunk' op de World Soundtrack Awards

De muziek van de Vlaamse band Amenra won de prijs voor 'Best Original Score for a Belgian Production' op de 24e editie van de World Soundtrack Awards op Film Fest Gent

De World Soundtrack Awards is het jaarlijkse hoogtepunt van Film Fest Gent en een van de meest prestigieuze evenementen voor filmmuziek wereldwijd. Op woensdag 16 oktober 2024 werden de winnaars bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in de Bijloke in Gent. In de categorie 'Best Original Score for a Belgian Production' koos de internationale World Soundtrack Academy de muziek van 'Skunk' van Amenra als de meest opmerkelijke Belgische filmmuziek van het afgelopen jaar. De andere genomineerden waren Bjorn Eriksson voor 'Het Smelt' en Geert Hellings voor de WOII-film 'Wil'.

'Skunk' ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Oostende en won twee prijzen op het Tallinn Black Nights Film Festival en ook op het Duitse fantasy filmfest. Ook het Belgische cinemapubliek wist zijn weg naar 'Skunk' te vinden, zo gingen er al meer dan 70.000 kijkers naar Koen Mortiers laatste film en is het momenteel ook de best bekeken titel op Streamz.

Het is niet toevallig dat Amenra de soundtrack schreef van de film want frontzanger Colin Eeckhout speelde een rol in de prent van Koen Mortier. Samen met zijn tegenspeelster Sarah Vandeursen kregen ze de rol van de vader en moeder van het hoofdpersonage Liam (Thibaud Dooms).

De soundtrack kwam uit via Sonhouse Records en is nog steeds beschikbaar op op elk digitaal platform en ook vinyl en via Bandcamp (link).

“Het was een hele eer voor ons om enkele unieke stukken muziek te mogen componeren voor Koen Mortier. De onheilspellende sfeer in 'Skunk' is iets wat veel mensen ook in onze klankwereld terugvinden. We hoopten al lang om ooit eens iets voor film te mogen doen. We besloten echter om niet voor onze gebruikelijke instrumentatie te gaan en vooral met soundscapes te werken om de imminente dreiging weer te geven. Daarnaast brengen we ook enkele zalvende momenten van troostende schoonheid.”

Colin Van Eeckhout

De film volgt Liam (Thibaud Dooms), een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Zijn destructieve thuis wordt al snel ingeruild voor een jeugdinstelling die tevens haar eigen regels en misbruiken heeft. Ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, toch blijft het verleden hem achtervolgen…

Producent van 'Skunk' is Eurydice Gysel voor Czar Film & TV, het productiehuis dat ze samen met regisseur Koen Mortier leidt. Het Nederlandse BALDR Film is betrokken als coproducent. De film kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur, het Nederlands Filmfonds en Streamz en werd mede mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie ​ en minister van Cultuur, in 'Skunk'.

Redactie
Post Bills Agency