Vrouwelijke regisseurs gaan met de prijzen lopen op JEF Festival

Afgelopen zondag werden de filmprijzen van het JEF jeugdfestival - dat dit jaar online doorging - uitgereikt. Tijdens de award ceremonie in het Zuiderpershuis (Antwerpen) werden de winnaars van de vier competities bekend gemaakt door presentator Dempsey Hendrickx.

Bij de expertenjury ging de Prijs voor Beste Langspeelfilm naar Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (Sommerhaus Filmproduktion) van de Duitse regisseur Caroline Link. De film, die verhaalt over een joodse familie die de nazi’s ontvluchtte en genoodzaakt werd doorheen Europa te migreren, is nog steeds zeer actueel: “Alle Europese landen zijn migrantensamenlevingen. Daarom moet elke nieuwe generatie kijkers verhalen te zien krijgen over het leven als vluchteling. Je kan - helaas - vaststellen dat sommige verhalen nooit te oud of achterhaald zijn om verteld te worden. We moeten allemaal onze gemeenschappelijke geschiedenis onder ogen zien en ervan leren.”

De Prijs voor Beste Kortfilm ging naar Howling (Serendipity Films) van de Belgische Laura Van Haecke. En ook de Publieksprijs voor Beste Kortfilm kon door Howling opgestreken worden. In de kortfilm waarin afwezigheid centraal staat, speelt Natali Broods de moeder van de (ook in het echte leven) zusjes Bo en Rani Van Langenhove. Bovendien was de jury lovend over de prestaties van monteur Lawrence Paul Foley (Provence), en cameraman Pieter-Jan Claessens (Da Yie): "Voor de prachtige poëzie en het intelligente gebruik van magisch realisme. De cinematografie van deze kortfilm slaagt erin om de innerlijke wereld van het hoofdpersonage visueel uit te drukken via innovatieve manieren van filmen en artistieke ambities. Howling is een subtiele maar intense beleving van de kindertijd."

De Prijs voor Beste Korte Documentaire werd opgeëist door onze noorderburen. In de korte documentaire Meisjesjongensmix (Prospektor) van Lara Aerts vertelt Wen Long, een intersekse kind, haar verhaal. De jury vond het alvast “een spontane film die ons sterk verbindt met het hoofdpersonage.”“We wensen dat ieders jeugd zo gelukkig kan zijn als die van Wen Long”, vertellen ze verder.

Opvallend is dat de drie winnende films door vrouwelijke regisseurs werden gemaakt, een gegeven dat geheel aan de sterkte van de films kan worden toegeschreven.

We zijn blij dat de drie winnende films van het festival door vrouwelijke regisseurs gemaakt werden. De keuze was toevallig en uitsluitend op basis van hun verdienste. Het waren sterke, kwalitatief hoogstaande films die drie heel verschillende verteltechnieken hanteerden. Ze waren poëtisch, visueel krachtig, ze zetten ons aan het denken en ze zouden door een breed publiek gezien moeten worden. Maar het allerbelangrijkste is dat het films zijn waarvan zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten en dat is een maatstaf voor heel goede films!

Bij de kinderjury ging de Poolse film Triple trouble (Koi Film) van Marta Karwowska met de Prijs voor Beste Langspeelfilm lopen. Een film vol actie en avontuur waarin de personages te maken krijgen met vriendschap, liefde, wantrouwen en jaloezie - en hoe daarmee om te gaan.

De Prijs voor Beste Kortfilm ging naar de Noorse kortfilm Het sledekoor (Fjordic Film) van Torfinn Iversen. De kortfilm gaat over een jongen met een droom, het helpen van je medemens en ze belicht tevens de vluchtelingenproblematiek. 

Een tweede maal viel een landgenoot in de prijzen met de Prijs voor Beste Korte Documentaire voor Yaren en de zon (Storyhouse) van Renate Raman en Joren Slaets. Dat Renate Raman puik werk levert, hoef je ons niet meer te vertellen. Als videograaf is ze geen onbekende bij Filmfestival Oostende. Ook maakt Yaren en de zon deel uit van Ket & Doc, een project van VAF, JEF en Ketnet waaruit jaarlijks vijf korte documentaires ontstaan voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. 

Ook de JEF ziekenhuisjury, bestaande uit kinderen met een beperkte mobiliteit die vanuit het ziekenhuis of revalidatiecentrum hun favoriete kortfilms bekeken, konden hun stem uitbrengen. De Litouwse kortfilm Matilda en het reservehoofd (M-Films) van Ignas Meilunas kreeg dan ook de Prijs voor Beste Kortfilm.

Met de keuze van de Studentencompetitiejury viel voor een derde maal een film van Belgische bodem in de prijzen. De kortfilm Sorry I don't understand (LUCA School of Arts) van Natalie Feoktistova, een 3D-papieranimatie over het verdwalen in een vreemde taal en de barrières waar je op botst, kon de jury alvast bekoren: “De animatie kortfilm wist de jury door zijn “schijnbare eenvoud” te overtuigen. Natalie Feoktistova vertelt op een heldere wijze een gelaagd verhaal via een meesterlijke animatietechniek, met veel oog voor detail en humor.” 

Triple Trouble
Het Sledekoor
Yaren en de zon
Matilda en het reservehoofd

Onderstaand een overzicht van alle winnaars per categorie. Alle bekroonde films zijn nog online te bekijken t.e.m. zondag 28 februari, alsook de rest van het festivalprogramma op www.JEFfestival.be.

Resultaten

Professionele jury:

  • Prijs voor Beste LangspeelfilmHitler heeft mijn roze konijn gestolen van Caroline Link (Sommerhaus Filmproduktion, Duitsland, Zwitserland)

  • Prijs voor Beste KortfilmHowling van Laura Van Haecke (Serendipity Films, België)

  • Prijs voor Beste Korte Documentaire: Meisjesjongensmix van Lara Aerts (Prospektor, Nederland)

Kinderjury:

  • Prijs voor Beste LangspeelfilmTriple trouble van Marta Karwowska (Koi Film, Polen)

  • Prijs voor Beste KortfilmHet sledekoor van Torfinn Iversen en Fjordic Film (Fjordic Film, Noorwegen)

  • Prijs voor Beste Korte Documentaire: Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets (Storyhouse, België)

Beste medialab installatieCats & coins van Siegfried Croes (België)

JEF in het ziekenhuisjury Beste kortfilmMatilda en het reservehoofd van Ignas Meilunas (M-Films, Litouwen)

Publieksprijs Beste kortfilmHowling van Laura Van Haecke (Serendipity Films, België)

StudentencompetitiejurySorry I don't understand van Natalie Feoktistova (LUCA School of Arts - Campus Sint-Lukas Brussel, België)