Master FFO18: Matteo Simoni

Filmfestival Oostende kiest elk jaar een Master, als curator van het festival. Dit jaar valt deze eer te beurt aan acteur Matteo Simoni. 

Peter Craeymeersch, directeur van FFO:

“Matteo heeft in de voorbije jaren zijn veelzijdigheid en talent als acteur bewezen, van zijn vertolking van Rocco Granata in Marina tot deze in Patser, alle rollen speelde hij met een moeiteloze flair. Met Matteo kiezen we de jongste master in de geschiedenis van FFO.  Hij is voor mij één van de boegbeelden van het aanstormende talent dat Vlaanderen rijk is en die alles in zijn mars heeft om internationaal door te breken.”

Matteo Simoni:

“Ik vind het ontzettend interessant dat het Filmfestival Oostende steeds meer groeit en kwaliteit uitstraalt. Om als jongste Master ooit gevraagd te worden, is een hele eer. Dat is spannend maar des te meer een uitdaging. Ik zal er alles aan doen om jullie met een Limburgse lach te verwelkomen.”

Geniet hier van onze promospots, een prachtige ode aan slow cinema, geïnspireerd op “Cinema Paradiso” en “Nebraska”, met Matteo in de hoofdrol, geregisseerd door Henry Disotuar.

Matteo en zijn vader delen een speciale band.
Ze verstaan elkaar zonder woorden.
Bij hem kan hij kind blijven.
Want zelfs uit zijn fouten,
valt er een les te leren.
Zoals in cinema.

 

Master Selectie

Dit Masterschap geeft Matteo de kans om zijn liefde voor cinema in de verf te zetten. De rode draad doorheen zijn Master Selectie is ‘vader en zoon’:

“Omdat het mij ook in het echte leven heel erg bezig houdt. De onvoorwaardelijke liefde tussen een zoon en een (groot)vader, maar ook het generatieconflict: dezelfde genen hebben, en toch heel anders in het leven staan.”

Verder vinden we ook heel wat Italiaanse invloeden in zijn Master Selectie:

“Door me onder te dompelen in het leven van Rocco Granata heb ik geleerd hoeveel Italiaan er nog in mij zat – en dat was meer dan ik dacht. Als voorbereiding heb ik toen de taal geleerd, en ook heel veel Italiaanse cinema bekeken. Heerlijk was dat. Zonder Marina zou mijn Master-selectie er nu dus helemaal anders uitgezien hebben.”

Biografie

Simoni is vooral bekend van zijn schitterende vertolking in de film Marina (2013) van Oscar-genomineerd regisseur Stijn Coninx. In deze biopic vertolkt Matteo de Belgisch-Italiaanse Rocco Granata, die met ‘Marina’ een wereldhit scoorde. Matteo leerde voor deze rol accentloos Italiaans spreken en hij ontving daarom terecht een Ensor-nominatie voor Beste Acteur.

Matteo Simoni speelde ook één van de hoofdrollen in de hitserie Safety First, waarvan in 2016 de film in de bioscoop verscheen. Voor zijn rol als ‘Smos’ ontving Matteo twee jaar achtereen de Vlaamse Televisiester voor Beste Acteur.

In 2016 was hij te zien in Jan Eelens comedyreeks Callboys, waar wekelijks 38% van de Vlaamse kijkers op afstemde en die genomineerd werd voor de International Emmy Awards 2017. FFO rolde daarom in 2016 al de rode loper uit voor Matteo en de andere Callboys.

Sinds eind januari is Matteo te zien in Patser, de nieuwe film van Adil el Arbi en Bilal Fallah, de regisseurs van Black (2015).

Matteo werkt momenteel aan de opnames van de dramaserie De Bende van Jan De Lichte, een historische fictiereeks geregisseerd door Maarten Moerkerke en D’Ardennen-regisseur Robin Pront, waarin hij de titelrol speelt. Deze serie zal dit jaar op VTM te zien zijn.

Masterselectie

La meglio gioventù

drama romantiek

Een familiekroniek van maar liefst zes uur, al duurt die toch geen minuut te lang. Regisseur Marco Tullio Giordana loodst je doorheen 37 jaar Italiaanse geschiedenis, maar doet dat op een ongelofelijk menselijke manier. De ultieme film over familie, alles zit erin: liefde, gebroken harten, dromen, ambities, rouw… De film werd oorspronkelijk bedacht als een televisiereeks, maar uiteindelijk uitgebracht als een tweedelige bioscoopfilm die in Cannes de hoofdprijs won binnen de Un Certain Regard-sectie.

La meglio gioventù

15 sep. 13:00 Tickets
Bekijk all

Ladri di biciclette

drama

Deze film uit 1948 is een monument van het Italiaanse neorealisme. “Ladri di biciclette” speelt zich af in het half verwoeste Rome vlak na de Tweede Wereldoorlog. We volgen een vader die na lang zoeken eindelijk een job als afficheplakker gevonden heeft. Daarvoor heeft hij zijn fiets nodig maar die wordt al op zijn eerste werkdag gestolen. Samen met zijn zoon gaat hij op zoek. De Sica werkte graag met amateurs: hoofdrolspelers Lamberto Maggiorani (de vader) en Enzo Staiola (de zoon) hadden nog nooit eerder op een filmset gestaan. Eén van de belangrijkste films uit de filmgeschiedenis, een klassieker.

Ladri di biciclette

11 sep. 17:15 Tickets
Bekijk all

Nebraska

drama komedie avontuur

VOORSTELLING UITVERKOCHT

Een man en zijn verwarde vader, die gelooft dat hij een miljoen dollar gewonnen heeft met de loterij, trekken er samen op uit om de (denkbeeldige) prijs op te halen. Regisseur Alexander Payne is een specialist in het portretteren van kleine, spartelende figuren. Ook in het zwart-witte “Nebraska” legt hij de nietigheid van de mens bloot en raakt hij bikkelharde thema’s aan, maar lengt die steeds aan met comedy, waardoor alles draaglijk blijft. De film ging in competitie en in première op het filmfestival van Cannes, waar Dern de prijs voor Beste Mannelijke Vertolking won. Later werd de film ook genomineerd voor 6 Oscars.

Nebraska

13 sep. 17:30 Tickets
Bekijk all

Cinema Paradiso

drama

VOORSTELLING UITVERKOCHT

“Cinema Paradiso” is een van de mooiste odes aan cinema ooit. Het hoofdpersonage Salvatore, bijgenaamd Totò, is een beroemde regisseur die terugblikt op zijn jeugd in een Siciliaans dorpje. Daar bracht hij veel tijd door met Alfredo, de projectionist van de lokale bioscoop. We zien hoe Totò door de jaren heen drie dingen ontdekt: vaderliefde, verliefdheid en vooral cinema. Met schitterende muziek van Ennio Morricone en een steengoede kindacteur Salvatore Cascio die als één van de jongste acteurs ooit een BAFTA kreeg voor zijn rol.

Cinema Paradiso

8 sep. 14:00 Tickets
Bekijk all

The Kid

drama familie komedie

De eerste langspeelfilm die Charlie Chaplin ook zelf regisseerde is een absoluut hoogtepunt uit zijn carrière. Zijn bekende typetje en alter ego ‘the Tramp’ ontfermt zich over een vondeling. In feite doet het verhaal er weinig toe, het gaat vooral over de fysieke verschijning van Chaplin en de contrasten die hij creëert. Zo lacht hij bijvoorbeeld vrijwel nooit, wat deze komedie eigenlijk nog grappiger maakt. “The Kid” is alles wat Chaplin zo goed maakt, inclusief een onverwachte traan.

The Kid

12 sep. 17:45 Tickets
Bekijk all

Le fils

drama mysterie

VOORSTELLING UITVERKOCHT

Olivier, een houtbewerker, neemt de 16-jarige leerjongen Francis onder zijn hoede. Vijf jaar eerder heeft die zijn zoon vermoord, een feit waar Olivier zich zeer bewust van is. Naarmate Olivier meer te weten komt over de moordenaar van zijn zoon, wordt hij verscheurd tussen haat en acceptatie. De gebroeders Dardenne filmen alles in hun gebruikelijke documentaire-stijl. Die doorgetrokken naturel sleept je als kijker volledig mee in de mentale crisis van het hoofdpersonage, waarvoor Olivier Gourmet in Cannes bekroond werd met de prijs voor Beste Mannelijke Vertolking. Een huzarenstukje in de carrière van misschien wel de beste regisseurs van ons land.

Le fils

10 sep. 17:00 Tickets
Bekijk all

La stanza del figlio

drama

VOORSTELLING UITVERKOCHT

Nanni Moretti is niet alleen acteur, hij regisseert en schrijft ook zelf. In “La Stanza del Figlio” doet hij het allemaal tegelijk. De film gaat over een gezin dat de dood van hun 17-jarige zoon/broer te verwerken krijgt. Moretti maakt het alomvattende verdriet bijzonder geloofwaardig, iets wat in films vaak heel moeilijk is. Hij beseft dat het niet om de tranen gaat, maar om de leegte die zo’n verlies achterlaat. De film won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 2001.

La stanza del figlio

14 sep. 22:30 Tickets
Bekijk all

In The Name Of The Father

drama biografie

Het waargebeurde en erg aangrijpende verhaal van Gerry Conlon en zijn vader Giuseppe, die in de jaren '70 ten onrechte veroordeeld werden voor een IRA-bomaanslag in Londen. Het charisma van hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis is ongeëvenaard. Zijn toewijding is legendarisch: op de set liet hij emmers koud water over hem heen gooien en vroeg hij aan de crew om hem extreem brutaal te behandelen. Zo wou hij zich de woede en de angst van zijn personage eigen maken. De film verzamelde maar liefst zeven Oscarnominaties.

In The Name Of The Father

9 sep. 22:15 Tickets
Bekijk all

There Will Be Blood

drama

“There Will Be Blood” is een broeierig drama over hebzucht en ambitie dat zich afspeelt tussen de olievelden. Drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis speelt Daniel Plainview, een oliemagnaat die voor niets of niemand terugdeinst. Tot op heden is zijn vertolking één van de meest indrukwekkende mensenhaters die ooit op het witte doek te zien waren. Regisseur Paul Thomas Anderson inspireerde zich op de roman “Oil!” van Upton Sinclair en won een Zilveren Leeuw voor Beste Regisseur in Berlijn. De film werd uiteindelijk ook genomineerd voor 8 Oscars en won er twee

There Will Be Blood

8 sep. 22:00 Tickets
Bekijk all