Baghdad Messi is Iraakse Oscarinzending

De speelfilm 'Baghdad Messi' van de Belgisch-Koerdische filmmaker Sahim Omar Kalifa is aangeduid als officiële Iraakse inzending voor de Academy Awards. Dat heeft het Iraakse Ministerie van Cultuur, dat de preselecties organiseert, vandaag bekendgemaakt. 'Baghdad Messi' is de speelfilmbewerking van de gelijknamige kortfilm, waarmee Kalifa in 2014 op de shortlist voor de Oscars stond.

Baghdad Messi

'Baghdad Messi' volgt de Iraakse Hamoudi (11), die leeft voor het voetbal en ervan droomt om ooit net zo goed te zijn als zijn held Messi. Wanneer hij op een dag ongewild betrokken raakt bij een aanslag, wordt hij wakker in het ziekenhuis met slechts één been. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom ondanks alles te kunnen waarmaken.

Sahim Omar Kalifa regisseerde de film op basis van een scenario van Kobe Van Steenberghe. De productie is van Hendrik Verthé voor A Team Productions, in coproductie met het Brusselse 1080 Film, het Nederlandse Column Film en het Duitse Mîtosfilm. De internationale sales agent is het Franse Wild Bunch. The Searchers bracht de film bij ons in de zalen.

'Baghdad Messi' ging in wereldpremière op Film Festival Oostende in 2023 en werd sindsdien geselecteerd voor 30 internationale filmfestivals.

Met eerdere kortfilms was Sahim Omar Kalifa al twee keer in de running voor de Academy Awards. In 2014 haalde de kortfilm Baghdad Messi de shortlist voor de Oscars en in 2016 haalde 'Bad Hunter' zelfs een nominatie binnen.

De inzendingen voor Beste Internationale Speelfilm lopen in oktober af. De shortlists worden bekendgemaakt op 17 december van dit jaar en de nominaties op 17 januari 2025. De uitreiking van de 97ste Academy Awards vindt plaats op 2 maart 2025.

'Baghdad Messi' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister van Economie en de minister van Cultuur, in de film

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)