- nl
- en
Filmfestival Oostende (FFO) opent traditiegetrouw Vlaams op vrijdag 26 januari met de wereldpremière van ‘Holy Rosita’, het langspeelfilmdebuut van regisseur Wannes Destoop, een meeslepend verhaal over een vrouw die buiten de verwachtingen van de maatschappij moeder wil worden.
Rosita is een goedlachse, graag geziene vrouw met een vurige kinderwens. De mensen rond haar vinden dit onverantwoord omdat ze amper voor zichzelf kan zorgen. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het geheim te houden.
De keuze voor ‘Holy Rosita’ als openingsfilm was snel gemaakt, aldus Artistiek Directeur van Filmfestival Oostende Peter Craeymeersch:
Wannes Destoop is een regisseur met een heel eigen signatuur. Hij vertelt verhalen waarin de protagonisten mensen zijn die vaak een bijrol spelen in onze maatschappij. Hij geeft hen een stem, toont ons hun diepste gevoelens en opent onze soms vastgeroeste blik op de wereld. Met ‘Holy Rosita’ vindt hij opnieuw de juiste balans. Zonder zich op te dringen, brengt hij een verhaal waarvoor we ons hoofd niet kunnen wegdraaien.
Met deze film geeft regisseur Wannes Destoop een stem aan iemand die in de maatschappij vaak minder snel aan het woord komt:
“Ik wil met ‘Holy Rosita’ een hoopvol en hartverwarmend verhaal brengen, over moeders en kinderen, over kwetsbare zielen, die door de maatschappij als buitenbeentje worden bestempeld, maar die ook recht hebben op geluk. De film is een oproep om zorg te dragen voor elkaar, in een maatschappij waar individualisme primeert.”
De film nodigt het publiek uit om na te denken over de maatschappelijke normen en vooroordelen, en brengt een inspirerend verhaal over zelfvertrouwen en de kracht van liefde. Voor Wannes Destoop is de film geslaagd als mensen na het zien van de film een genuanceerder beeld maken over Rosita’s kinderwens:
Het is niet omdat ze niet meteen voldoet aan de verwachtingen die een maatschappij oplegt om moeder te worden, dat het niet zou kunnen. Mits de juiste sociale omkadering en maatschappelijke zorg, kan haar wens misschien wel vervuld worden, of is er in ieder geval hoop op slagen. Gelukkig is er altijd hoop, want anders zou ik geen films kunnen maken.
Destoop won in 2011 de Juryprijs op het filmfestival van Cannes met de kortfilm ‘Badpakje 46’ en in 2015 Beste Kortfilm op het filmfestival van Amiens met ‘Billy the Bully’. Beide korte films waren ook al te zien op Filmfestival Oostende. In 2020 kwam zijn televisieserie ‘Albatros’ uit, waarmee hij de Prix Europa won voor Beste Europese TV Fictieserie. Die indrukwekkende lijst vult hij nu aan met ‘Holy Rosita’, waarvoor hij opnieuw naar Oostende trok:
Ik heb een heel sterke band met Filmfestival Oostende. In 2011 werd mijn kortfilm ‘Badpakje 46’ op de openingsavond vertoond en ik ben al jaren een trouwe bezoeker. Ik ben zeer vereerd om met ‘Holy Rosita’ het festival te openen. De opnames van de film vonden plaats in Oostende. Naast de bekende weidsheid van de zee en het strand, wilden we ook de minder bekende plekken van de stad onder de aandacht brengen. Zo hebben we ervoor gekozen om Rosita te laten wonen in De Nieuwe Stad: een prachtig stukje brutalistische architectuur dat de film een extra dimensie geeft.
De film werd geselecteerd binnen de LOOK!-competitie. In die competitie bekroont een vakjury de meest visueel verbluffende verhalen. Films die je ontegensprekelijk op groot scherm moet zien. Het camerawerk van director-of-photography Dries Delputte maakt kans op de prijs voor ‘Beste Film’.
Ook aan (nieuw) acteertalent geen gebrek in ‘Holy Rosita’. Daphne Agten en Cilou David maken hun filmdebuut en ook Janne Desmet, Mieke De Groote en Delfine Bafort maken deel uit van de cast. ‘Holy Rosita’ is een productie van Gilles Coulier, Gilles De Schryver en Wouter Sap voor productiehuis De Wereldvrede en kwam tot stand met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Flanders Image en Flanders, State of the Art.
Filmfestival Oostende belooft opnieuw een bijzondere viering te worden die dit jaar het belang van individuele expressie onderstreept. Negen dagen lang komen zowel nationale als internationale (film)professionals samen met een ruim publiek van cinefielen om te genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Filmfestival Oostende staat bekend om zijn inclusief, divers en publieksvriendelijk karakter en nodigt iedereen uit om de rebel in zichzelf en in het programma te komen ontdekken. Kom zoals je bent, deel je visie, en ontdek de schoonheid die ontstaat wanneer iedereen openstaat voor elkaars verhalen.
Het volledige programma wordt bekendgemaakt op donderdag 21 december, dan start ook de ticketverkoop.
Zin om FFO24 nog zorgelozer te beleven? Stel dan je eigen filmavontuur samen met de festivalpas aan een voordelige prijs van 49,00 EUR. De pas geeft je toegang tot de volledige selectie van films op het festival. Kies een film, boek je ticket, en ervaar elke dag zonder zorgen de warme sfeer en magie van het festival.
Bovendien voegt FFO dit jaar extra voordelen toe aan de festivalpas. Mits een supplement kan je de pas ook gebruiken voor onze speciale evenementen, zoals de openingsfilm, de Ladies Night en het slotevent.