Vlaamse producties naar Busan International Film Festival

'Julie zwijgt', het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, en de documentaire 'Soundtrack to a Coup d’Etat' van Johan Grimonprez zijn geselecteerd voor het Busan International Film Festival (BIFF, 2-11 oktober). Ook twee coproducties met Vlaanderen, 'Mr. K' van Tallulah H. Schwab en 'Night Call' van Michiel Blanchart, zijn geselecteerd.

Soundtrack to a Coup d’Etat

Julie zwijgt

Sinds de wereldpremière in Cannes is 'Julie zwijgt' uitgenodigd voor de filmfestivals van Karlovy Vary, Melbourne, Sarajevo en het Poolse New Horizons. Zaterdag 7 september beleeft de film zijn Noord-Amerikaanse première op het filmfestival van Toronto. Het langspeelfilmdebuut van Leonardo van Dijl staat ook op de shortlist voor de European Film Awards.

In 'Julie zwijgt' neemt druk op een getalenteerde jonge tennisster toe wanneer haar coach wordt onderzocht op misbruik van zijn positie. Ruth Becquart schreef het scenario samen met Leonardo van Dijl. De productie is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede, in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst, het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures en de VRT. De Japanse tennisser Naomi Osaka is met haar productiemaatschappij Hana Kuma aan boord als executive producer.

Filmfestival Oostende organiseert op woensdag 16 oktober een FFO Première van 'Julie zwijgt' in aanwezigheid van de cast.

'Julie zwijgt' kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Verder kreeg de productie ook steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.

Soundtrack to a Coup d'Etat

De wereldpremière van 'Soundtrack to a Coup d’Etat' vond plaats in Sundance in januari van dit jaar, waar de film werd bekroond met de Special Jury Award for Cinematic Innovation. Sindsdien is de film al vertoond op verschillende festivals wereldwijd.

Soundtrack to a Coup d’Etat

'Soundtrack to a Coup d'Etat' is een productie van Daan Milius voor Onomatopee Films en Rémi Grellety voor het Franse Warboys Films, in coproductie met Zap-o-matik, het Nederlandse BALDR Film en het Duitse ZKM. De openbare omroepen VRT en RTBF zijn betrokken als coproducent.

Ontdek 'Soundtrack to a Coup d’État' in Cinema Storck

'Soundtrack to a Coup d’Etat' is een documentaire opgebouwd uit archiefbeelden en historische muziekopnames, met als thema de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het unieke perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika. Johan Grimonprez schreef het scenario en regisseerde de film.

Vlaamse coproducties

Busan International Film Festival erkende nog Vlaams talent met een selectie van 'Mr. K' van Tallulah H. Schwab, een Nederlands-Belgisch-Noorse coproductie, voor de Flash Forward-competitie en de Belgisch-Franse coproductie 'Night Call' van Michiel Blanchaert binnen de Midnight Passion-categorie.

Mr. K

Het Gentse productiehuis A Private View is zowel bij de productie van 'Mr. K' als bij die van 'Night Call' betrokken als Vlaamse partner en ook voor de schermen werkte Vlaams talent mee aan de film, met een rol voor Sam Louwyck in de twee films.

'Mr. K' en 'Night Call' kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister van Economie en de minister van Cultuur, in 'Mr. K'.

Redactie
Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)