Closing Night: 2050 | FFO25

Filmfestival Oostende 2025 sluit dit jaar af met ‘2050’, een visueel indrukwekkende documentaire van Eric Goens over de impact van de klimaatcrisis op Antarctica. Deze indrukwekkende film toont de adembenemende landschappen van Antarctica en belicht de impact van de klimaatcrisis op dit kwetsbare continent.

08
02
2025
19:00

Op zaterdag 8 februari sluit ‘2050’ van Eric Goens en Kristof Van Den Bergh het filmfestival af. Deze indrukwekkende film toont de adembenemende landschappen van Antarctica en belicht de impact van de klimaatcrisis op dit kwetsbare continent. Belgische wetenschappers spelen de hoofdrol in een visueel verbluffend en indringend verhaal dat de noodzaak van actie benadrukt. Met deze krachtige boodschap sturen we ons publiek naar huis: zorg dragen voor onze planeet is dringender dan ooit.

Ticketverkoop vanaf vrijdag 20 december, 14.00 uur.

2050

Over 2050

Het jaar 2050 wordt volgens klimaatwetenschappers een kantelpunt in de geschiedenis van onze planeet. Terwijl het zeewater langzaam maar zeker opwarmt, smelt het ijs op Antarctica zienderogen. Avontuurlijke Belgen hebben altijd een zekere aantrekkingskracht gevoeld tot deze gigantische ijsvlakte. ‘2050’ brengt niet alleen het verhaal van moderne klimaatwetenschappers op de Prinses Elisabethbasis, maar katapulteert de kijker ook terug naar het jaar 1898, toen de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache met zijn schip Belgica de allereerste overwinteringsmissie naar de Zuidpool leidde.

Bekijk de trailer

Eric Goens, bekend van televisieprogramma's als ‘Het huis’ en ‘Het conclaaf’, maakt met ‘2050’ furore als internationale filmmaker. Samen met zijn crew trotseerde hij temperaturen tot wel -30°C om prachtige beelden te filmen van een ijzig landschap dat wordt bedreigd door het veranderende klimaat.

Naast de poëtische scènes vol immense ijsvlaktes komen ook de zorgen van experten zoals poolreiziger Alain Hubert en NASA-glacioloog Eric Rignot uitgebreid aan bod. Zij verzetten bergen werk om de desastreuze gevolgen van het veranderende landschap in Antarctica te belichten. Met 2050 als kantelpunt wordt de urgentie van hun werk steeds groter en de noodzaak tot wereldwijde actie dringender dan ooit.