Interview met Master Lynn Van Royen over thema 'Leading Ladies'

Vrouwen die vluchten. Vrouwen die vechten. Vrouwen die kwetsbaar zijn. Vrouwen die grenzen verleggen. Vrouwen die leiden. Vrouwen die zorgen. Vrouwen die geen blad voor de mond nemen. Vrouwen die geen sorry zeggen. Filmfestival Oostende (FFO) staat dit jaar in het teken van vrouwen die hun eigen keuzes maken. De pioniers en de girls next door. De vrouwen die doen waar ze zich goed bij voelen. Wat dat precies is, dat maakt voor Master Lynn Van Royen niet uit.

Lynn Van Royen

Ik bewonder niet alleen de ondernemende vrouwen, ook vrouwen die bewust een teruggetrokken bestaan leiden inspireren me.

Was het moeilijk om een thema te kiezen?

Dat het thema ‘Leading Ladies’ moest worden, was snel duidelijk. Ik wilde het niet te ver gaan zoeken. Een straf thema, maar tegelijk ook toegankelijk. Wat het vooral niet betekent, is dat enkel ‘sterke’ vrouwen centraal staan. Ik heb moeite met die adjectieven. Want als je ‘sterk’ zegt, impliceert dat ook meteen dat je niet gevoelig mag zijn. Je hoeft niet sterk te zijn om gerespecteerd te worden. Trouwens, bij mannen gebruikt men het adjectief ‘sterk’ toch ook niet? Zeg dus maar gewoon ‘vrouw’. Leading Ladies: een thema dat ook zonder nuances kan bestaan. 

Wie is voor jou een echte Leading Lady in film? 

Ik ben altijd heel zwaar onder de indruk geweest van Meryl Streep. Een fantastische actrice, maar zelfs nog interessanter wanneer ze zichzelf is. Fantastisch om naar te kijken, een vrouw die haar volledige potentieel invult. Begaan met de juiste dingen, wijs en ziet het juiste perspectief. Ze gebruikt haar kracht voor de juiste dingen. Om een boodschap over te brengen bijvoorbeeld, iets wat ik ook graag wilde doen door deze kans te grijpen. Vrouwen worden nog te vaak geassocieerd met typische ‘vrouwenfilms’ maar die tijd is echt wel voorbij. Kijk maar naar ‘The Hurt Locker’, die is geregisseerd door een vrouw hé! Ik wil aantonen dat vrouwen óók badass, ruw en onverwacht uit de hoek kunnen komen.

Dat blijkt meteen uit jouw selectie.

Absoluut, ik heb doelbewust rekening gehouden met elk type vrouw. Om een mooie doorsnede te geven. Er zijn zoveel verschillende achtergronden, verhalen en mogelijkheden. Die mogen allemaal getoond worden. Ik wil differentiëren, niet oordelen. Met een open blik alle types vrouw aanvaarden. In deze selectie zal je dus alles te zien krijgen. Van een jong, zwanger tienermeisje, tot 3 indrukwekkende pioniers bij NASA. Er is geen uniforme vrouw. 

Er zijn zoveel verschillende achtergronden, verhalen en mogelijkheden. Die mogen allemaal getoond worden.

Vrouwen in cinema hebben behoorlijk wat watertjes doorzwommen. Hoe zie jij de toekomst? 

Klopt. Vrouwen in film hebben net een dieptepunt meegemaakt, maar ik ben hoopvol. Ik geloof dat we sterker aan het terugkomen zijn. De overvolle dozen die in de kelder stonden te rotten, zijn opengescheurd en eindelijk opgeruimd. Je kan niet opnieuw beginnen zonder de boel op orde te brengen, dus dat was hoognodig. Nu is de tijd gekomen voor vrouwen om hun verhalen zelf te schrijven, maken en naar buiten te brengen. Er zijn overal - ook in Vlaanderen - intussen zoveel mooie voorbeelden, stuk voor stuk echte powerhouses. Ik bewonder ze allemaal.

Video